حالا که روزنههای امید در مدیریت کرونا به تدریج در کسبوکارهای گردشگری گشوده میشود، مشاوره صحیح برای سرمایهگذاری بیش از هر زمانی احساس میشود تا بهرهوری بیشتر در صنعت گردشگری را شاهد باشیم. سرمایهگذاران اما باید به این نکته توجه کنند که در شرایط تورمی نمیتوان برای سازههای سنگین توجیه اقتصادی مناسبی در نظر گرفت و بهترین مدل کسبوکار آن است که از امکانات موجود در مقوله بازسازی و بهرهبرداریها اقدام کرد چرا که سرمایهگذاریهای سنگین و از نو شروع کردن در شرایط کنونی اقتصادی رویکرد اقتصادی به شمار نمیرود. این مطلب را سعید مجردی مشاور سرمایهگذاری به ماهنامه سفر گفته است.
سعید مجردی مشاور سرمایهگذاران در حوزههای مختلف گردشگری است. او روستازاده اهل تالش است، خاک این صنعت را خورده و میداند توانمندسازی جامعه بومی در صنعت گردشگری چه معجزههایی دارد. او برای آبادانی و توسعه کشور، از ساخت هتل و اقامتگاه گرفته تا رستورانها و برگزاری رویدادهای گردشگری و آموزش و توانمندسازی از هیچ تلاشی دریغ نمیکند. علاقه او به توسعه گردشگری ایران او را به این سمت کشاند تا شرکت توسعه تمدن شهر کادوس را با تیم متخصص با همین هدف راهاندازی کند. یک بنگاه اقتصادی که به طور مشخص در زمینه توسعه سرمایهگذاری در عرصههای زیرساختی گردشگری مشاوره میدهد و پروژه هایی را با مدلهای جدید به اجرا گذاشته است.
به باور سعید مجردی همهگیری بحران کرونا زمان مساعدی فراهم کرده تا به ارزشهای فراموششده نگاه دوباره بیافکنیم. او توصیههای جالبی برای سرمایهگذاران و کارآفرینان دارددهیم.
آقای مجردی شاهدیم که چندسالی است با شرکت توسعه تمدنشهر کادوس سرمایهگذاریهایی را برای ورود به حوزه صنعت گردشگری ترغیب کردهاید، تحلیل جنابعالی از شرایط موجود و همهگیری بحران کرونا چیست؟ آیا این سرمایهگذاریها و همینطور در آینده تصویر روشنی میتوان متصور بود؟
همهگیری بحران کرونا هرچند صنعت گردشگری ایران را تحت تاثیر نامطلوب قرار داد و از سوی دیگر در شرایط تحریم اقتصادی هم هستیم. اما باور دارم که اتفاقات دو سال اخیر ظرفیتهای سرزمینی ایران را افزایش داده است. ما در بسیاری از موارد قادریم بدون اتکا به کشورهای خارجی نیازهای تولیدی و خدماتی خود را تامین کنیم. انسجام و همافزایی ملی تنها راه برون رفت و مدیریت بهینه مشکلات موجود میباشد.
در شرایط کنونی باید به خلق ارزشها و شناخت مزیتهای نسبی در پروژههای سرمایهگذاری توجه کرد. افت شدید ارزش پول ملی و تورم فرساینده، موجب شده تا پروژههای جدید و ساخت سازههای پرهزینه چندان توجیه اقتصادی نداشته باشد، اما به کارگیری خانههای قدیمی و بهسازی و نوسازی آنها در قالب هاستلها، کافهرستوارن و مراکز تفریحی میتوان برای نسل جوان جذاب و حاوی پیامهای ارزندهای باشد.
کسبوکار در هتلها دیگر مثل سابق نیست، دفاتر مسافرتی دیگر قادر نخواهند بود مثل روشهای قبلی کار کنند و رستورانها کارکردهای جدیدتری پیدا کردهاند. این موضوع تنها به ایران اختصاص ندارد. تمامی بازیگران صنعت گردشگری دچار چنین وضعیتی شدهاند و تمامی فرآیندهای کسبوکارها نیازمند یک دگرگونی تاریخی هستند.
بهعنوان مشاور سرمایهگذاری، چه راهکارها و توصیههایی برای سرمایهگذاران در عرصههای مختلف صنعت گردشگری دارید؟
بدیهی است اتکای هوشمندانه به فناوری دیجیتال برای تمام کسبوکارها ضروری است. امروزه ارزش برندهای گردشگری در تعداد زیاد پرسنل و یا سرمایهگذاریهای کلان نیست بلکه روشهایی است که آنها توانستهاند خلق ارزش کنند و مسئولیتهای اجتماعی را به بهترین شکل پاس بدارند. تمامی آحاد جامعه ابتدا پیش از شروع هر کسبوکاری لازم است که به مسئولیتهای اجتماعیشان توجه کنند. این که این کسبوکار چقدر در توانمندسازی جامعه هدف تاثیرگذار است، چهقدر میتواند محیط زیست را صیانت کند و یا جامعه بومی از رهگذر آن چه سودی میبرد. تا پیش از این تنها کسب سود ارزش بود. سرمایهگذاران چرتکه میانداختند که در چه زمانی چه میزان سود ببرند. تا پیش از بحران کرونا، کمتر بنگاه اقتصادی پیدا میشد که به خلق ارزش واقعی بیاندیشد. اما حالا توجه به چنین ارزشهایی سود پایدار برای سرمایهگذار دارد.
حالا پولمان بیارزش شده معنای دیگر آن است که آن نگرشهای قدیمی دیگر ارزش خود را از دست داده است. باید دوراندیش بود و ظرفیتهای پنهان هر کسبوکاری را شکار کرد.
شرکت تمدنشهر کادوس چه نوع سرمایهگذاریهایی را توصیه میکنید؟
شرکت توسعه تمدن شهر کادوس از همان زمان آغاز به کار خود در سال ۹۵ رویکرد نوآورانهای را به کار گرفت. توصیه ما برای سرمایهگذاران این بود که “تمام فرآیندهای سرمایهگذاری را به ما بسپرید” ما در واقع یک پنجره واحد را برای سرمایهگذاران گشودیم تا ذهن و جسم آنان در فرآیندهای پرپیچ و خم بروکراسی دولتی فرسوده نگردد. از ثبت شرکت تا تهیه و آمادهسازی طرحهای توجیهی و مطالعات اقتصادی با یاری کارشناسان معتبر را در دستور کار قرار دادیم.
مشاوران و همکاران شرکت تمدنشهر کادوس همگی از نیروهای کارشناسی مجرب کشور هستند که میتوانند سرمایهگذاران را یاری دهند تا ضمن سود مناسب، ظرفیتهای نهفته مقاصد گردشگری را بارور کنند.
این روزها زیاد از موضوع بومگردی میشنویم اما بدون تعارف باید گفت با وجودی که ایده توانمندسازی جامعه بومی منطق درستی دارد اما دولت راهبردهای اشتباهی را در پیش گرفته است به طوری که میشنویم هتلداران حتی در تقابل با این سیاستها درآمدهاند. این که اعلام کنیم بیش از دو هزار و اندی خانه بومگردی داریم افتخار نیست. دولت که نیروی کافی ندارد که بر این تعداد نظارت صحیح داشته باشد. این خانههای بومگردی چگونه مهمان پذیرایی میکنند؟ آیا مکانهایشان در برابر سیل و زلزله ایمن است؟ آیا دسترسیها به این مکانها کاملا امن هستند؟و دهها پرسش و ابهام دیگر که در راهاندازی خانههای بومگردی وجود دارد و دولت پاسخی برای آن نداشته است. سیاست “راه بنداز جا بنداز”را باید رها کنیم. باید به طور کارشناسی و علمی سرمایهها را در مسیر صحیح و بهرهورانه سوق دهیم. این کار با حضور مشاورانی توانمند میسر است. در مقاطعی دیدیم که مقامات دولتی عجولانه و عاری از هر نگاه علمی و کارشناسانهای طرحهایی را اعلام میکنند که اکثر آنها یا به سرانجام نمیرسد و یا این که به طور ناقص تنها باری بر دوش سرمایهگذار بینوا میگذارد.
به همین خاطر ما مطمئن هستیم که ظرفیتهای بومگردی ایران بسیار ارزشمند است. اما راهی که میرویم توجیه اقتصادی ندارد. پیش از هر کاری اموزش جامعه بومی، رعایت پروتکلهای استاندارد این مکانها و سپس وامهای بانی و تامین مالی پروژه ها میتواند این ظرفیتها را بارور کند.
شرکت توسعه تمدن شهر کادوس همان طور که اشاره کردم بر روی راهحلها تمرکز دارد. هر واحد پذیرایی که بخواهد بازگشایی شود از تامین نیروی انسانی ماهر، تا آموزش و همچنین در فرآیندهای بهرهبرداری و تبلیغات در کنار او هستیم تا مطمئن باشیم این سرمایهگذاری بر اساس اهدافی که دارد به ثمر مینشیند. شرکت توسعه تمدن شهر کادوس به مسئولیتهای اجتماعی و تعهدات حرفهای خود پایبند است و تلاش میکند تا رویکردهای نوین را در عرصه صنعت گردشگری به کار بگیرد.
در عرصه تبلیغات واحدهای گردشگری ارتباط این شرکت با معتبرترین پلتفرم تخصصی گروه رسانهای گردشگری ایرانجهت تهیه اطلاعرسانی چندرسانهای تعریف شده است تا سرمایهگذاران از توسعه فعالیتهای خود در بستر حرفهای گام بگذارند.