سیاستگذاری نظام درمانی در ایران سودمحور است. به گونهای که معمولا بیماران برای درمان به سمت واحدهای خصوصی با هزینه بیشتر سوق مییابند در حالی که سیاستگذاریها میتواند بسیاری از موارد درمانی را بهرهورانه مدیریت کند.
تجویز داروها میتواند در راستای منافع بیمار و در مسیر به مراتب کمهزینهتری مدیریت شود. دکتر شکور امیدی بنیانگذار انجمن خیریه حمایت از بیماران دیابتی کشور با اشاره به این مطلب مشکلات ساختاری نظام درمان را عاملی بازدارنده در ارایه خدمات مطلوب برشمرد و گفت: تمامی کسبوکارها لازم است تا نگاه مسئولیت اجتماعی را بر عملکرد خود جاری کنند. تفکر سودمحور در راستای توسعه پایدار ارزیابی نمی شود. برای مثال متاسفانه شرکتهای بیمه، بیماران دیابتی را تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار نمیدهند. تفکر تجاری بر شرکتهای بیمه حاکم است.
او تاکید کرد که با اشاعه آموزشهای صحیح و فرهنگسازی میتوان پیش از آنکه فردی گرفتار بیماری دیابت شود و هزینههای سنگینی را در سال برای عمل و مراقبت صرف کند؛ فضای پیشگیری مناسبی را ایجاد کنیم و سبک زندگی صحیح و تغذیه سالم را آموزش دهیم.
دکتر امیدی تاکید کرد: هدف و ماموریت اصلی انجمن خیریه حمایت از بیماران دیابتی کشور همین اشاعه آموزش و نهادینه کردن باور مسئولیت اجتماعی در سرلوحه فعالیت بنگاههای تجاری است. ضرورت دارد تا بنگاههای تجاری مانند بیمه به این موضوعات واقف باشند و در زمینه آموزش هزینه کنند در حالیکه در همه دنیا آموزش حرف اول را میزند و آموزش و بیمه همگانی حق عمومی جامعه است.
رئیس انجمن خیریه حمایت از بیماران دیابتی کشور استرس و افسردگی را از عوامل اصلی شیوع بیماریها میداند و میگوید: در بحث کرونا هم استرس عامل تشدیدکننده ضعف سیستم ایمنی و گرفتار شدن در بستر کروناست. سیستم ایمنی بدن را باید با تغذیه سالم غذاهای طبیعی و سنتی تقویت کرد که بیتردید عامل آمار کشتهها و بیماران کرونایی بسیار پایین است. بنابراین لازم است تا سیستم ایمنی بدن را در مقابل استرس، افسردگی و عوامل دیگر تقویت کنیم.
به گفته شکور امیدی بیماران دیابتی باید دو واکسن آنفلوآنزا و پنوموکوک را حتما دریافت کنند و انجمن ما با تلاشهای زیادی توانست واکسن پنوموکوک را وارد کند. پس از گذشتن از هفتخوان رستم توانستیم این واکسن را وارد فهرست داروهای بیمهای کنیم. اما اتفاقی که افتاد این بود که وزارت بهداشت به جای حمایت، دریافت این واکسن را منوط به نسخه توسط فوقتخصص کرد که هزینه بیشتری را بر دوش بیماران میگذاشت. این در حالی است که در تمام دنیا بیماران بدون نسخه پزشک میتوانند از داروخانه واکسن تهیه و استفاده کنند.
به گفته شکور امیدی در فرانسه سیستمی دارند بهنام ویدال که وقتی نسخهای نوشته میشود وارد این سیستم میکنند و بر حسب عوارض و… داروهای زاید را حذف و داروی اصلی را برای بیمار تجویز میکند. انجمن خیریه حمایت از بیماران دیابتی هم این سیستم را به صورت رایگان با همکاری شرکت ویدال وارد ایران نموده که خطای پزشک در تجویز و تداخل دارو برای بیمار را به حداقل میرساند. نظام دیوانسالاری وزارت بهداشت و درمان حتی حاضر نشد این طرح بهرهورانه را در سامانه خود پیاده سازی کند.